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Whole Wheat Bread - Pain Complet


La recette est disponible en français en dessous.

I have wanting to post this recipe from a long time but I guess it’s time to share it with you because this bread was an addiction, it is the most perfect recipe that I have ever tried. But feel free to use any kind of good quality flour you have and Bonne Appétit !



Ingrédients :
  • 500 g de farine de blé complet
  • 200 g de farine blanche
  • 1 c.c de sel
  • 10 g de levure sèche
  • 500 ml d’eau tiède
  • Une poignée de farine de blé complète pour former les pains

Préparation :
  1. Dans une cuve d'un robot ou dans un grand saladier, mélangez la farine complète avec la farine blanche et le son du blé, ajoutez le sel, la levure et l’eau tiède en ramassant la pâte.
  2. Pétrissez la pâte en ajoutant de l’eau petit à petit jusqu’à ce que la pâte soit homogène, élastique et légèrement collante.
  3. Couvrez et laisser lever durant 45 minutes, la pâte doit doubler de volume.
  4. Sur un plan de travail fariné, divisez la pâte en 4 portions et roulez-la pour former des pains que vous aplatissez à la main et vous les disposez sur la plaque du four.
  5. Couvrez et laisser lever à nouveau durant 40 minutes
  6. Humidifiez la surface du pain et enfournez-le à 220° pour laisser cuire 30 à 35 minutes. Le pain doit dorer.


Ingredients:
  • 500 g of whole wheat flour
  • 200 g white flour
  • 1 teaspoon of salt
  • 10 g dry yeast
  • 500 ml warm water
  • A handful of whole wheat flour to form the loaves

Method:
  1. In the robot's bowl or in a large bowl, mix the whole flour with the white flour and wheat bran, add the salt, the yeast and the warm water, collecting the dough.
  2. Knead the dough by adding water little by little until the dough is homogeneous, elastic and slightly sticky.
  3. Cover and let rise for 45 minutes, the dough should double in size.
  4. On a floured work surface, divide the dough into 4 portions and roll to form loaves that you flatten by hand and place them on the oven tray.
  5. Cover and let rise again for 40 minutes
  6. Moisten the surface of the bread and bake at 220 ° C for 30 to 35 minutes or until it turns brown.

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