In

Chickpea keftah - كفتة بالحمص

This recipe is for chickpea lovers, mainly the name is tunisian but the recipe is inspired from a vegan version, it turned out to be so delicious and so filling, you can eat it with salad, soup or with just a dip along the side.
The taste is going to be a bit strange for those of you who are not used to chickpea's taste but this recipe is one of my top favourites to eat and to make.








Ingredients:


  • 1 cup chickpeas
  • ¾ cup of  onions 
  • ½ cup of parsley 
  • ¼ cup of whole wheat flour or chickpea flour 
  • 2 cloves of garlic
  • ½ tsp of cumin
  • ½ tsp of coriander 
  • Pinch of salt
  • Some Black pepper

Method:

1.    boil the chickpeas with a pinch of salt for 30 minutes or until tender

2.    preheat the oven on 180° C

3.    Drain, rinse and dry the chickpeas thoroughly, then tip into the bowl of a food processor. Pulse until lightly broken up into coarse crumbs.

4.    Add the onion, garlic, spices, parsley, flour and some seasoning, and continue to pulse until combined. Using your hands, gently form the mixture into patties about 10cm in diameter and 2cm thick.

5.    But them in the oven on a large baking sheet in an oven tray for 15 minutes on the fist side and 10 minutes on the other side

You can serve them in a sandwich or in a burger or as a side plate with a yogurt and mustard dip

المكونات:
  • 1 كاس حمص
  • ¾ كاس بصل
  • ½ كاس  معدنوس
  • ¼ كاس فارينة القمح الكامل أو فارينة الحمص
  • 2 فصوص ثوم
  • ½ مغرفة صغيرة من الكمون
  • ½ مغرفة صغيرة من الكزبرة
  • شوية ملح
  • شوية فلفل أكحل

الطريقة:
1. غلي الحمص مع الملح لمدة 30 دقيقة
2. سخن الفرن على 180 درجة مئوية
3.صفي الحمص، ارحيه حتى يولي فتات.
4. زيد البصل والثوم والتوابل والمعدنوس والفرينة ، و كمل ارحي
باستخدام يديك، شكل بلطف الخليط الى فطائر حوالي 10 سم في القطر و 2 سم سمك.

5. حطهم في الفور  لمدة 15 دقيقة على الجانب الاول و 10 دقايق على الجانب الآخر

نتجم تحكهم في كسكروت أو في برغر أو مع خليك الياغورت و الخردل.

Related Articles

0 comments:

Post a Comment